Офіційний сайт Пологівської районної ради Запорізької області

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Вирішення нагальних проблем, які виникають в процесі реорганізації районних рад ліквідованих районів

  З початку восьмого скликання Пологівська районна рада працює в нових умовах реформи децентралізації, які виникли внаслідок прийняття постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» та процесу створення нових районів.
  У І півріччі 2021 року Пологівською районною радою було організовано та забезпечено проведення процедури з реорганізації Більмацької, Гуляйпільської, Оріхівської, Розівської та Токмацької районних рад (ліквідованих районів) шляхом приєднання до Пологівської районної ради Запорізької області, зокрема:
- розроблені і затверджені на сесії рішення ради про початок процедури реорганізації та затверджено склад комісій з реорганізації п’яти районних рад;
- проведено інвентаризацію активів та зобов’язань районних рад, затверджено акти приймання-передачі основних засобів, активів і зобов’язань, майна та майнових прав;
- проведено закриття рахунків районних рад у органах державного казначейства та банках;
- забезпечено подання фінансової звітності районних рад за 2020 рік та відповідний період 2021 року;
- забезпечено проходження перевірок районних рад з питань дотримання вимог податкового законодавства, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та дотримання вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;
- проведено інвентаризацію документів, що підлягають постійному зберіганню, та з кадрових питань (особового складу) районних рад, здійснено їх передачу на архівне зберігання до архівних установ (підрозділів) Пологівської райдержадміністрації і трудових архівів відповідних територіальних громад;
- затверджено передавальні акти районних рад.
  З працівниками реорганізованих районних рад ліквідованих районів проведено кінцевий розрахунок, виплачено у повному обсязі всі компенсаційні і обов’язкові виплати, заборгованість з цих виплат відсутня.
  Станом на 16.07.2021 року виконавчим апаратом Пологівської районної ради проведено державну реєстрацію припинення Більмацької районної ради Запорізької області, Оріхівської районної ради та Розівської районної ради Запорізької області.
 По Гуляйпільській та Токмацькій районних радах державну реєстрацію припинення буде проведено після завершення перевірок податковими органами.
  У зв’язку з реорганізацією районних рад шляхом приєднання до Пологівської районної ради Запорізької області, за клопотанням відповідних сільських, селищних, міських рад майже всі комунальні підприємства та установи, що належали до спільної власності територіальних громад районів, були передані до новостворених ОТГ. Виключення становили комунальне підприємство «Пологівська друкарня» Пологівської районної ради Запорізької області, комунальна установа «Районний методичний кабінет» Токмацької районної ради Запорізької області та 12 комунальних установ та підприємств, які на час реорганізації перебували в стані припинення.
  Через відмову Молочанської міської ради щодо прийняття до комунальної власності міста комунальної установи «Районний методичний кабінет» Токмацької районної ради, Пологівська районна рада Запорізької області була змушена вступити в права засновника установи та розпочати процедуру її ліквідації, відповідно забезпечивши її фінансування, виплату заробітної плати та інших компенсаційних виплат працівникам з районного бюджету. Наразі процедура припинення цієї комунальної установи триває.
  Над вирішенням всіх нагальних проблем виконавчий апарат Пологівської районної ради працює у повній взаємодії з депутатським корпусом районної ради з метою розгляду на засіданнях постійних комісій та пленарних засіданнях сесій питань, що відносяться до компетенції районних рад, зокрема формування та виконання бюджету, фінансування районних програм, затверджених радою, управління спільною власністю територіальних громад тощо.
  З початку скликання було підготовлено та проведено 7 засідань сесій районної ради та 11 засідань постійних комісій. Загалом на сесійних засіданнях ради було прийнято 83 рішення, з них: з питань комунальної власності - 11 рішень, з питань реорганізації районних рад – 11, з питань бюджету – 13, інш.
  Варто зазначити, що очікування законодавчих змін стосовно діяльності районних рад негативно впливає на можливість реалізації Пологівською районною радою повноважень, визначених чинним законодавством, зокрема, фінансування затверджених районних програм, управління об’єктами комунальної власності та вирішення інших проблемних питань життєдіяльності району.



Вівторок, 27 Липня 2021 11:29 | Переглядів: 424